Utflykter

Vandra på Pilgrimsleden Lund – St. Olof

En 9 mil lång sträcka genom Lundaland och Österlen som sträcker sig genom varierande natur - böljande rapsfält, täta bokskogar, levande byar och hänförande utsikter. Vill man så vandrar man hela sträckan, eller delar tar man olika deletapper. På pilgrimsleden har människor vandrat i över 800 år. Att ge sig ut på leden är inte bara lärorikt utan det gör också väldigt gott för både kropp och själ. Guidebok över Pilgrimsleden finnas att finna i Lundalands turistbyråer.

 

 

Ta en rundtur i Fågelriket och övernatta vid Krankesjöns skrymsle

I trakterna omkring Harlösa trivs fåglarna som fisken i vattnet. Hit kommer fågelskådare från hela Sverige. Naturen är fantastiskt och på sommaren finns konstuställningar och kyrkan är vacker och värd att stanna vid! Vid Krankesjön finns ett skrymsle som ligger precis in vid strandkanten. Ta med dig sovsäck, matsäck och cykla ut till sjön för övernattning i skrymslet. Att vakna av kluckad vatten, vajande vass och kvittrande fåglar blir svårslaget! Vid Kyrkan kan du lära dig mer om Fågelrikets natur och djurliv vid Landskapets Teater på utsiktsplatsen och på det nya ”Uteseum” Boplats Bligehöj. För mer information och karta, se www.fagelriket.se. Du kan också ta dig till "info/rastplats Harlösa" vid ICANära, där finns mer information om sevärdheter m.m.

Spela golf på någon av Lundalands fina golfbanor

I Lundaland finns flera fina golfbanor. För att nämna några finns Värpinge golfbana, Barsebäck Golf and Resort, Kävlinge golfbana, Lunds Akademiska golfbana och Lödde golfklubb. Kombinera golfen med en god lunch på närliggande restaurang, Kävlinge och Barsebäcks golfbanor har fina restauranger på i klubbhuset. Du kan också packa en picknickkorg och upptäck den vackra naturen som finns nära alla ovan nämnda golfbanor.

Bada från Långa bryggan

En varm sommardag längtar nog de flesta efter ett svalkande bad. Åk till Bjärred och bada från "långa bryggan", en av Sveriges längsta bryggor på över 500 meter. Från långa bryggan i Bjärred skymtar du Öresundsbron och Turning torso. En naturupplevelse, liksom en kulturupplevelse som otroligt nog gör sig bra i alla väder. Vill man bada från bryggan när det är kallare temperaturer så kan man besöka kallbadhuset längst ut på bryggans spets. Här hittar du mer information och kontaktuppgifter dit www.kallbadhus.se.

Fiska i Öresund

Är du intresserad av att fiska, eller vill du bara få en upplevelse utöver det vanliga?! Då ska du ge dig ut och fiska på Sveriges bästa havsfiskevatten! Det finns ordnade arrangemang som utgår från flera ställen längst med kursen, två av dem är MS Pelle Turfiske och Öresundsfiske, som gör turer både för nybörjare och sportfiskare.

Åk flotte eller paddla kanot på Kävlingeån – Lundalands eget Mississippi!

Kävlingeån sträcker sig från Vombsjön till mynningen och är totalt 6 mil lång. Stäckan öppnar upp för en helgutflykt med övernattning vid något boende längst vägen eller under bar himmel. Det är också fantastiskt att bara paddla en kortare sträcka. Kanoter kan du hyra hos Lödde båt och kanotcenter eller på Borgey slott. Du kan också gå på kanotskola på Kanotklubben i Löddeköpinge.

 

 

Meta från bryggorna vid Borgeby Slott

Kävlingeån har ett av Europas rikaste fiskvatten, så chansen är stor att du får en fisk på kroken om du tar dig till Borgeby slott och ställer dig nere vid vattnet med ett metspö. För att fiska längst denna del av ån behöver du lösa fiskekort, information om var du kan göra det finner du här. Vid Borgeby slott kan du få en heldag, där finns ett café, du kan besöka Ernst Norlinds museet eller Blomserfén. Men framför allt rekomenderar vi att du ställer dig vid ån, och låter miljön hänföra dig medans du vaktar ditt metspö.

 

 

Dressincykling i Björnstorp

Att cykla dressincykel är en naturupplevelse. Du cyklar längst Romeleåsens dalgång från Björnstorp till Veberöd. Det är blandad natur längst banan, du cyklar både genom tät skog och vid öppna vyer. För mer information om öppettider och kostnad, kika på hemsidan, www.dressincykling.se. Romeleåsen uppkom för miljoner år och sjölandsskapet har myckt att erbjuda, från slott och museer till natur med känt djur och fågelliv. Efter din cykling har du mycket kvar att upptäcka i området, här läser du mer om det.

 

 

Prova på geocaching i Lundaland

Att upptäcka nya platser är kul. Att komma till ställen som man annars inte skulle hittat till är både spännande och intressant. Med geocaching kan du upptäcka nya saker i dina trakter och lära dig mer om vad som gömmer sig i landskapet runt dig. När du hittat din geocach, din gömda skatt, registrerar du dig på den och du är på det viset med i en slags tävling, i vilken flera tusentals anonyma personer deltar. Kanske är du den femte personen att hitta just denna geocach? Vad häftigt! Ut och leta reda på fler! I Lundaland finns det geocachar på flera ställen och sen kan du geocacha i hela världen. Gå in på hemsidan www.geocaching.se för att lära dig mer.

 

 

 

Upptäck den gamla staden Lund som grundades år 990 och besök Lunds Domkyrka från 1100-talet

"Du måste se vår Domkyrka som blickar upp mot skyn!". Lunds domkyrka är den mest besökta plats i Skåne. Det förstår du när du står inför den romerska katedralen som reser sina två mäktiga torn upp mot skyn.

Här kommer förslag på utfykter i Lundaland, packa picknickkorgen och ge dig ut!