Kävlingeån

Kävlingeån - Skånes Mississippi

Kävlingeån är en underbar naturresurs i vårt Lundaland. Att promenera, cykla, paddla, sitta längst med ån är en rekreationsupplevelse utöver det vanliga. Kring ån utförs arbete för att synliggöra och tillgängliggöra platser längst med ån.

 

Spänger vid Borgeby slott - För att tillgängliggöra ån för allmänheten finns spänger vid Borgeby slott. Här kan man meta, lägga till med kanoten eller bara sitta och njuta av den underbara miljön.

 

 

 

 

 

 

 

Fiskestigen

Vid Måsängen i Kävlinge kan du lära dig mer om fiskar samtidigt som du får motion. Vandra den vackra några kilometer långa fiskestig och njut av miljön.

 

Vad ligger gömt på Kävlingeåns botten?

Kävlingeån rymmer mycket historia, med högteknologisk radarutrustning ska man inför publik undersöka området i ån runt Borgeby slott. Sea-u ekonomisk förening tillsammans med LTH, Ernst Norlinds stiftelse och dykarföreningar från Malmö genomför projektet under försommaren. Det öppna arrangemanget sker i mitten av juli då hela familjen är välkommen att lära sig mer om dykning, arkeologi, Kävlingeån, äta sill och delta i tävlingar.

Spänger som tillgängliggör ån vid ett tidigare sankt område. Härifrån kan man nu fiska, lägga till med kanoten, eller bara njuta av naturupplevelsen.

Håstad mölla fiskemuseeum

Hålstad mölla är ett gammalt fiskemuseeum från 1950 har rustas upp för att att synliggöra åns betydelse för livet längst med och i ån.

Naturupplevelser vid Kävlingeån

En guidebok tas fram för att visa på upplevelserna man kan ta del av längst med ån, året om. Guideboken kommer tryckas i 2000 exemplar i första utgåvan. Det finns även ca 10 skyltar längst med ån som beskriver landsskapet, ån, natur och historia.

 

 

Kävlingeån är den blåa led som slingrar sig genom natursköna områden i Lundaland.

Kävlingeån - Den blå leden genom Lundaland